Tanker om emigration og alt dens væsen.


Som indvandre i Danmark, behøver man ikke at sluge alle danske værdier, de er en uendelig suppe af ting fra vikingetiden til It tiden og baseret på flere tusinde års udvikling og lige så mangeartede måder at leve og tænke på, som der har været mennesker i dette land. Et uendeligt puslespil af arv og miljø. Sådanne en dansker, tror jeg først folk bliver, når andre ikke kan se, høre eller mærke og folk ikke selv, er særligt opmærksom på, at det forholder sig anderledes. Men dansk af officiel karakter, syntes jeg, man er med et statsborgerskab (uanset ens værdier, der er masser danskere, vis værdier ligger fjernt fra mine)

Indvandrerne skal sætte en ære i det de kommer fra og være åben over for deres nye land, der har taget imod dem. De skal ikke være danskere på samme måde, som dansker med rødder helt ned til Gorm Den Gamle eller en af de forgående 20 konger. De skal være danskere på deres egen måde, men med respekt for de store basale grundværdier, som ytringsfrihed, lovgivning og ligeret ! Og det bliver de også med tiden. I 1893-1920 kom massevis af polakker hertil for at høste roer og kartofler, mange blev her. Ingen i dag tænker uh 5 generations polsk indvandrer, når vi møder nogen med polsk lydende navne 😉

I USA, emigranternes land, er fyldt med folk der kalder sig Amerikanere først og fremmest og i (dansk-irsk-spansk osv-amerikanere) og lige så med efterkommerne af afrikanske slaver og de mange kinesere. Men det tog nogle generationer, før de stærkeste bånd, var svækkede til det oprindelige land, således at der blev plads til bånd til det nye land.

Når det gik relativt smertefrit for indvandrene i USA, så var det fordi den oprindelige befolkning, var lille og usammenhængende og druknede i antallet af indvandre.

I Danmark og resten af vesten, er den oprindelige befolkning større end mængden af  invandre og derfor kan de ikke bare overtage det hele som i USA, men er nød til at tilpasse sig, kan de ikke det, så bliver de frustrede, fordi de føler, at de drukner, uanset hvor venligt de bliver modtaget. Derfor har vi problemer med nogle fra 1 og 2 generationerne. Det er ikke deres valg, de er vokset op i hænderne på folk, der holder fast ved deres gamle normer og ikke kunne tilpasse dem, til de nye forhold. De unge følger deres forældre, som vi alle gør, det er børns natur.

Flygtninge vil måske hævde, at de intet valg havde, men der er altid et valg, de kunne have valgt et nabo land, med et mindre fremmedartet samfund. De valgte så, at se stort på kultur forskellene, til fordel for den sociale sikkerhed vesten yder. For nogle var det et skidt valg, både for dem og os, men det var nok ikke til at forudse, uden en krystal kugle.

De unge bliver splittede mellem forældrenes kultur og den omgivende domminerende kultur. Kærligheden til forældrene gør, at frustrationerne oftest rettes mod den omgivende kultur. Den slags essentielle frustrationer kommer altid ud. Den 18 årige digter Yahya Hassan, er så et eksempel på, at når forældrene har tæsket kærligheden til dem, ud af barnet, så rammer barnets frustrationer dem og ikke samfundet. Sørgeligt som der er kærlighed til forældrene-tvang i visse indvandre kredse, kærlighed og respekt er noget man gøre sig fortjent til. Det burde de kloge have forudset og have gjort mere for at hjælpe dem med tilpasnings problemer. Meget havde været vundet, både for indvandrerne og de kommende generationer, samt samfundet som helhed.

Man er dansker, når man svarer “Brabrand” på spørgsmålet om hvor man kommer fra…Som en sagde i en debat, men det tager tid, at nå der til.

At større grupper af emigranter til samme område, søger sammen og prøver at fastholde værdier fra det gamle land, er en alment menneskelig overlevelses strategi. Eksempel her under.

Mellem 1886 og 1934, prøvede danske lutheranere og tilhængere af teologen af den kulturelle leder Grundtvig, at bevare deres etniske identitet ved at grundlægge landlige danske kolonier så som Tyler og Askov, Minnesota; Dannebrog og Nysted, Nebraska; Danevang, Texas; Dagmar, Montana; og Solvang, Californien.
Citat fra Siden som linkes til herunder :
http://www.danishmuseum.org/danishimmigration-an-overview.cfm

Nysgerrighed-forståelse-accept, uden det første, ikke det mellemste og aldrig det sidste.

Reklamer

Om Vinni

Jeg er 58 år og er uddannet Veterinærsygeplejerske og biologilaborant sidst i 70erne, derefter blev jeg sygehjælper og har arbejdet, som sådan til jeg blev sygemeldt i 2008. I dag bor jeg i Kalundborg. Hvorfor jeg er lige her, aner jeg ikke, men her er ok at være. Min blog er mit værktøj til at få tanker ud, der ellers ville rumstere og skabe uro. Den er en blanding af sære filosofiske tanker og meningsfulde meninger om samfund og mennesker. Du kan tage for pålydende eller lægge i det, hvad du har brug for.
Dette indlæg blev udgivet i Indsigt-Påstande, Min mening og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.