Danskhed


Jeg fik, efter ønske, bogen Being Danish af Richard Jenkins i julegave og den er lige så interessant læsning, som jeg håbede.
Det er altid sjovt, at se ens udefinerbare, eksistentielle identifikation, blive udsat for en fremmede antropologs definition.
Det kilder og kradser og vækker til eftertænksomhed:

Danskhed er for mig essensen af at 99% af alle danskere ville svare ja, hvis man spurgte dem om deres barndoms fødselsdage omfattede små dannebrogsflag og lagkagelysudpustning i en eller anden grad. Det være sig den fattigste dansker og den rigeste.

Sådan var det i alt fald, da MIN danske identitet blev dannet.

Ud fra dette må jeg konkludere, at danskhed er personlig og bare kræver at man er født i det geografiske område kaldt Danmark og interagere frit med menneskene omkring sig.

I en global verden vil danskheden blive noget andet, men selv uden globaliseringen ville danskheden ændre sig, som lag på lag af generationers hverdags vilkår kommer til.

Som argument for at danskheden altid har ændret sig og altid vil ændre sig, kan nævnes at mine bedsteforældre, alle født i Danmark, med garanti hverken pustede lagkagelys ud eller havde små Dannebrogsflag med til bords, når de havde fødselsdag.

Jeg er fortrøstningsfuld, for vi finder nok på noget, så længe politikerne arbejder for tryghed og almen trivsel for alle i vores lille bid af verden.

 

Om Vinni

Jeg er 58 år og er uddannet Veterinærsygeplejerske og biologilaborant sidst i 70erne, derefter blev jeg sygehjælper og har arbejdet, som sådan til jeg blev sygemeldt i 2008. I dag bor jeg i Kalundborg. Hvorfor jeg er lige her, aner jeg ikke, men her er ok at være. Min blog er mit værktøj til at få tanker ud, der ellers ville rumstere og skabe uro. Den er en blanding af sære filosofiske tanker og meningsfulde meninger om samfund og mennesker. Du kan tage for pålydende eller lægge i det, hvad du har brug for.
Dette indlæg blev udgivet i Indsigt-Påstande, Min mening og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.