Glaskassen-kranen-og ham udenfor


Kender i de kasser, fyldt med små bamse, der står som mindre underholdningsenheder, for børn og barnlige sjæle, rundt omkring på markeder, tivolier og indkøbscentre ?
De kan nemt symbolisere meget omkring menneskenes liv.

Kassen er verden.
Den samlede mængde bamserne i kassen er samfundet, en hoben menneske, der lever sammen og med og af hinanden.
Kranen kan symbolisere uddannelse, socialt netværk og infrastruktur af forskellig art.
Kranføreren, det barn med en mønt, som griber ind i kassens samfund og løfter en bamse op over de andre og ignorere andre, kan symbolisere Gud, tilfældighed eller held.

Social mobilitet: De bamser som tilfældigvis havner i bunden med alle de andre bamser oven på sig, vil have brug for assistance for at komme inden for rækkevide af kranen og løftet op.
Bamser, som tilfældet har placeret på toppen, vil meget sandsynligt blive grebet og løftet op, nogle af de opløftet vil dog blive tabt, men de lander i toppen og vil stadig have chancen for at blive opløftet.
Når kranen løfter en bamse op, vil de andre bamser følge den med øjnene, alle kan se den. Selv dem i bunden, det sørger indlagt TV og internet for. En væsentlig ting at bemærke omkring kraner er at lidt mønt er det der driver dem.

Sommetider vælter kassen og tingenes orden laves om og bamser der før lå i bunde, ligger nu øverst. Men, som altid, når tilfældet spiller ind, vil nogle topbamser igen havne i toppen og bundbamser i bunden.

Nu er verden jo ikke en kasse og mennesker har arme, ben og muskler, så de kan bevæge sig og hjerner der kan planlægge og udtænke strategier, hvis altså de får nok at spise og tid og overskud til at tænke. Det hænder faktisk at en bamse møver sig vej op fra bunden af kassen, ender på toppen, gribes af kranen og løftes så alle kan se den.

Men vejen op er længere fra bunden og kræver mange kræfter. Der skal flyttes andre bamser og andre bamser skal flytte sig, her er ingen kran, kun andre bamsers velvilje og egen målbevidsthed, samt en ligegyldighed over for at skubbe til andre bamser.

Der er mange kasser, de er alle forskellige. Nogle har stærke kraner, som kan trænge dybt ned i bamsemassen, andre svage kraner, der kun når de lettilgængelige bamser. Der er også kasser som vælter hele tiden, måske de kun har 3 ben eller står et udsat sted.

Måske findes der en større krane over en større kasse med en masse kasser i, hvem ved ?!

Om Vinni

Jeg er 58 år og er uddannet Veterinærsygeplejerske og biologilaborant sidst i 70erne, derefter blev jeg sygehjælper og har arbejdet, som sådan til jeg blev sygemeldt i 2008. I dag bor jeg i Kalundborg. Hvorfor jeg er lige her, aner jeg ikke, men her er ok at være. Min blog er mit værktøj til at få tanker ud, der ellers ville rumstere og skabe uro. Den er en blanding af sære filosofiske tanker og meningsfulde meninger om samfund og mennesker. Du kan tage for pålydende eller lægge i det, hvad du har brug for.
Dette indlæg blev udgivet i Filosofi og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.