“Fra slette til bjerglandskab” et økonomisk/politisk paradigme


Jeg ser samhandlen som en oprindelig genial måde at skabe fred imellem folk og øge overlevelses procenten ved at kontrollere tag-selv-impulsen. Men som alle strukturer i menneskeskabte systemer Kommunisme, kapitalisme, nazismen, fascismen, feudalisme osv, så ender alle systemer med at ligne et bjerglandskab med dybe dale: fattigdom, sletter: middelklasse, højsletter: øvre middelklasse og bjerge: rige, bjergtoppe: meget rige, hvis man måler på magten og midlerne. Ismernes iboende forskel betyder bare et midlertidigt skift i hvor folk befinder sig i systemet.

Bjergene skubbes op af sedimenter, hentet fra dalene og de andre relativt lavtliggende strukturer i samfundet.

Det kalder jeg Trickle Up effekten. Der er også lidt Trickle Down effekt, men den er mindre, da det hentede materiale ligger længere på depot jo højere op i bjergene de kommer. Det er derfor at bjergene altid bliver højere, uanset hvilket system de er skabt i.

Bjerglandskabet kollapser til tider til “bæk og bølge” struktur. Den stuktur skabe kraftig vækst og skaber straks bjergbygning. Når væksten så truer med at aftage, skabes der dybe dale. hvilket vi har set i Danmark i de senere år, for at opretholde væksten i bjergene.

Mit råd til menneskeheden er at opretholde bæk og bølge strukturen. Det gør man med en gennemtænkt omfordeling og en bund under fattigdom/loft over rigdom struktur. Noget tilnærmelsesvist sådanne skabte verdens lykkeligste folk.

Om Vinni

Jeg er 58 år og er uddannet Veterinærsygeplejerske og biologilaborant sidst i 70erne, derefter blev jeg sygehjælper og har arbejdet, som sådan til jeg blev sygemeldt i 2008. I dag bor jeg i Kalundborg. Hvorfor jeg er lige her, aner jeg ikke, men her er ok at være. Min blog er mit værktøj til at få tanker ud, der ellers ville rumstere og skabe uro. Den er en blanding af sære filosofiske tanker og meningsfulde meninger om samfund og mennesker. Du kan tage for pålydende eller lægge i det, hvad du har brug for.
Dette indlæg blev udgivet i Indsigt-Påstande, Min mening, Uncategorized og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.